Wat is de meerwaarde van een geheimhoudingsverklaring?

Als ondernemer heb je geregeld te maken met vertrouwelijke zaken. Je wilt dan niet dat jouw bedrijfsinformatie zomaar op straat komt te liggen. Om te zorgen dat jouw bedrijfsgeheimen ook echt geheim blijven, kun je daarom werken met een geheimhoudingsverklaring. Toch is een geheimhoudingsverklaring echt niet alleen voor die dingen die jij als top secret beschouwt. Want hoe vervelend is het als de advertentietarieven die jouw krant hanteert bij de concurrent op het bureau belanden? Of als je klanten precies weten hoe hoog je winstmarges zijn? Ook die zaken kun je vastleggen in een geheimhoudingsverklaring met je medewerkers of met een derde partij waarmee je samenwerkt.

Wat is een geheimhoudingsverklaring?

Een geheimhoudingsverklaring noemen ze in het Engels een Non-Disclosure Agreement (NDA). Een verklaring waarin je opstelt wat er niet openbaar mag worden dus. Je kunt een geheimhoudingsverklaring aangaan met iedereen waarmee je samenwerkt en vertrouwelijke informatie deelt.

Geheimhoudingsverklaring voor werknemers

Vaak zien we de geheimhoudingsverklaring in ieder geval terug in overeenkomsten met medewerkers. Je wilt natuurlijk niet dat ze de informatie die ze binnen jouw bedrijf hebben verkregen, delen met de concurrent. In de geheimhoudingsverklaring spreken de werknemer en de werkgever daarom af hoe zij omgaan met deze vertrouwelijke informatie en wat het gevolg is als een van de partijen zich niet houdt aan de gemaakte afspraken. De geheimhoudingsverklaring kun je in principe aangaan met al het personeel. Net als met de medewerkers in loondienst is het dus ook heel gebruikelijk om een geheimhoudingsverklaring met een stagiair, een uitzendkracht of een zzp’er aan te gaan.

Geheimhoudingsverklaring voor zakelijke partners

Als ondernemer werk je soms samen met andere bedrijven. Dit kunnen zakelijke partners zijn, maar bijvoorbeeld ook investeerders. Deze bedrijven hebben dan toegang tot jouw vertrouwelijke bedrijfsinformatie. Net zo goed als je niet wilt dat je werknemers deze informatie met anderen delen, geldt dat ook voor je zakelijke partners. Ook met deze derde partijen kun je dus afspraken in een geheimhoudingsverklaring vastleggen. Jullie bepalen samen of jullie voor een hele eenvoudige geheimhoudingsverklaring gaan of dat jullie liever alle afspraken over vertrouwelijkheid tot in de puntjes vastleggen.

Welke belangrijke elementen komen terug in een geheimhoudingsverklaring?

Wat je precies vastlegt in een geheimhoudingsverklaring is natuurlijk aan jullie zelf. Toch bevat een goede geheimhoudingsverklaring in ieder geval de hieronder genoemde elementen. We lichten deze punten daarna verder toe.

  • Wie zijn de partijen die de geheimhoudingsverklaring sluiten?

  • Welke zaken vallen binnen de reikwijdte van de verklaring?

  • Wat zijn de consequenties als iemand de afspraken niet nakomt?

  • Voor welke periode geldt de geheimhouding

Het is van belang om te benoemen welke zaken binnen de reikwijdte van de geheimhoudingsverklaring vallen. Niet alles is namelijk vertrouwelijke informatie. In een gratis verkregen geheimhoudingsverklaring zie je vaak dat dit een hele algemene tekst is, die eigenlijk onvoldoende specifiek weergeeft wat nu wel en niet onder vertrouwelijke informatie valt. Om discussie te voorkomen is het daarom beter om een geheimhoudingsverklaring op maat te laten opstellen.

Consequenties bij schenden van de geheimhoudingsverklaring

Een belangrijk punt in de geheimhoudingsverklaring is wat de consequenties zijn als iemand zich niet aan de gemaakte afspraken houdt. Ga je werken met een boete of een schadevergoeding of eindigt de overeenkomst bij het schenden van de afspraken bijvoorbeeld onmiddellijk? Of spreken jullie een combinatie hiervan af? Een geheimhoudingsverklaring moet direct duidelijkheid geven over de gevolgen van het schenden van de geheimhoudingsplicht. Brengt een werknemer gevoelige bedrijfsinformatie naar buiten, dan moet uit de verklaring direct blijken welke sanctie daarop staat. Leidt dit tot een ontslag op staande voet? Of moet de werknemer een schadevergoeding betalen? Hoe hoog is deze schadevergoeding dan precies en aan wie en wanneer moet deze betaald worden? In principe zijn de afspraken in de geheimhoudingsverklaring voldoende om direct rechtsgeldig te zijn. Het is dus niet nodig om de afspraken in de geheimhoudingsverklaring via de rechter af te dwingen. Is het gevolg het ontslag van de medewerker, dan hoef je als werkgever in principe niet veel meer te doen dan een ontslagbrief te schrijven met daarin een verwijzing naar de geheimhoudingsverklaring. Toch zullen de meeste werknemers het hier niet bij laten zitten en het ontslag aanvechten via de rechter.

Een geheimhoudingsverklaring via Legal Fit

Heb jij niet de juridische kennis in huis om zelf een sluitende geheimhoudingsverklaring op te stellen, maar wil je ook geen torenhoge rekening ontvangen voor het laten opstellen van een geheimhoudingsverklaring, dan kom je al snel uit bij Legal Fit. Door het invullen van een vragenlijst kun je hier, zonder juridische vakkennis, in slechts enkele minuten een geheimhoudingsverklaring opstellen. We bieden je bovendien 100%-tevredenheidsgarantie. Dat voelt wel zo prettig. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via de chat, het contactformulier of de telefoon.

Delen via:

Bekijk ook:

Geheimhoudings-verklaring/NDA

Privacy

Er zijn zakelijk veel vertrouwelijke activiteiten. Het is goed om hier afspraken over te maken. Dit doe je eenvoudig met een NDA.

Blog

Het belang van een samenwerkingsovereenkomst

Waarom is het zo belangrijk om de afspraken tussen zakelijke partners goed vast te leggen? Wij leggen het uit.
Blog

Waarom is een overeenkomst van opdracht belangrijk?

De opdrachtgever en de opdrachtnemer leggen afspraken vast over de werkrelatie, om zo schijnzelfstandigheid te voorkomen.