Homeblogs

Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

Wat verstaan we onder de secundaire arbeidsvoorwaarden?

In een arbeidsovereenkomst nemen de werkgever en de werknemer op welke afspraken ze maken over de arbeidsrelatie. Deze afspraken noemen we ook wel de arbeidsvoorwaarden. Het opstellen van arbeidsvoorwaarden is wettelijk verplicht. Arbeidsvoorwaarden kun je opsplitsen in primaire arbeidsvoorwaarden en secundaire arbeidsvoorwaarden. We zullen eerst het verschil tussen deze twee uitleggen en daarna dieper ingaan op de betekenis van secundaire arbeidsvoorwaarden.

Wat is het verschil tussen primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden?

Primaire arbeidsvoorwaarden vormen de basis van de arbeidsovereenkomst. Het gaat hier om afspraken:

  • over de duur van de arbeidsovereenkomst;

  • de hoogte van het salaris (inclusief het vakantiegeld);

  • de hoeveelheid vakantiedagen;

  • het aantal uren dat je gaat werken.

Alle afspraken die je daarnaast in het arbeidscontract opneemt, noemen we secundaire arbeidsvoorwaarden. Voor de primaire arbeidsvoorwaarden geldt dat we de richtlijnen hiervoor terugvinden in de wetgeving en in de cao die voor dit dienstverband van toepassing is. De wet geeft bijvoorbeeld aan wat het minimumloon moet zijn en op hoeveel vakantiedagen een werknemer minimaal recht heeft.

Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

Als definitie van secundaire arbeidsvoorwaarden zou je kunnen stellen dat dit de afspraken zijn die je met je werkgever maakt bovenop je salaris. De extraatjes dus. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn niet bij wet geregeld. De partijen zijn dus vrij om hier naar eigen inzicht afspraken over te maken.

Voordelen van secundaire arbeidsvoorwaarden

Als werkgever kun je je op basis van de secundaire arbeidsvoorwaarden onderscheiden van andere werkgevers. Zeker in een tijd waarin werknemers de banen voor het kiezen hebben, kunnen de secundaire arbeidsvoorwaarden voor werknemers hét verschil maken. Die auto van de zaak, die eindejaarsuitkering of het sportabonnement dat de baas betaalt, kan dan net de doorslag geven om bij jouw bedrijf te komen werken. Maar niet alleen voor nieuwe werknemers kunnen de secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijk zijn in de keuze voor de werkgever. Ook medewerkers die al langer in dienst zijn, zullen langer bij een werkgever blijven werken als de arbeidsvoorwaarden gunstiger zijn dan bij de concurrent.

Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden

Secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen financieel van aard zijn, maar dit is niet noodzakelijk. Ook afspraken over een leaseauto of de mogelijkheid om een lange periode (onbetaald) verlof op te nemen, kunnen tot de secundaire voorwaarden behoren. We zullen een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden hieronder bespreken.

De dertiende maand

Als je aan het einde van het gewerkte jaar een extra salaris uitgekeerd krijgt, dan noemen we dit de dertiendemaanduitkering of eindejaarsuitkering. Een dertiende maand kan een vol maandsalaris bedragen, maar ook een percentage van het jaarloon.

Prestatiebeloning

Werkgevers kunnen ook een prestatiebeloning opnemen in het arbeidscontract om werknemers extra te motiveren. Bij een bepaalde prestatie krijgt de werknemer dan een loonsverhoging of een eenmalige bonus. Afspraken over een prestatiebeloning kunnen ook gaan over het meedelen in de winst of over een beloning in de vorm van een cadeau.

Verzekeringen voor personeel

Wat de werkgever regelt bij arbeidsongeschiktheid en of de nabestaanden na het overlijden een bepaalde uitkering krijgen, leg je vast in de secundaire arbeidsvoorwaarden die gaan over de verzekeringen voor het personeel.

Secundaire arbeidsvoorwaarden met betrekking tot vervoersmiddelen en bedrijfszaken

Je kunt met je werkgever afspreken dat je een auto, fiets of scooter van de zaak krijgt. Daarnaast kunnen jullie afspraken maken over de reiskostenvergoeding. Ook bestaat de mogelijkheid om afspraken te maken over een telefoon of laptop van de zaak.

Afspraken over cadeaus

Abonnementen die je beschikbaar stelt op vakbladen en hoe je de werknemers in de watten legt tijdens de feestdagen (kerstpakket) kan de werkgever vastleggen in de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Opleidingsmogelijkheden volgens het arbeidscontract

Betaalt de werkgever de werknemers door tijdens het volgen van een opleiding en welke opleidingsmogelijkheden worden er geboden? Dit zijn secundaire arbeidsvoorwaarden die de werkgever en werknemer kunnen vastleggen.

Sport en ontspanning

Sommige werkgevers bieden werknemers in het arbeidscontract de mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief te sporten. Voor secundaire arbeidsvoorwaarden met betrekking tot ontspanning kun je denken aan afspraken over de korting die de werknemer krijgt in het bedrijfsrestaurant of een stoelmassage die de werknemer op het werk kan krijgen.

Flexibele secundaire arbeidsvoorwaarden

Er zijn werkgevers die hun werknemers laten kiezen uit een bepaald arbeidsvoorwaardenpakket. Je kunt dan denken aan een keuzebudget dat de werknemer zelf mag inzetten voor zaken die hij of zij belangrijk vindt. De een kiest dan misschien voor meer vakantiedagen, terwijl een andere werknemer liever een nieuwe fiets uitkiest. Wil je meer weten over het opstellen van een arbeidsovereenkomst of wil je direct aan de slag met de secundaire arbeidsvoorwaarden? Bij Legal Fit helpen we je graag.

Delen via:

Bekijk ook:

Arbeidsovereenkomst bepaalde tijd

Personeel

Het is heel gebruikelijk om iemand tijdelijk in dienst te nemen. Zorg ervoor dat de werkafspraken juridisch gedekt zijn en voldoe aan de arbeidswet.

Arbeidsovereenkomst onbepaalde tijd

Personeel

Je gaat iemand in vaste dienst nemen. Leg alle werkafspraken goed vast. Dit is de basis voor een fijne en vertrouwelijke samenwerking!

Blog

Wat is de meerwaarde van een geheimhoudingsverklaring?

Door afspraken goed vast te leggen, voorkom je dat bedrijfsinformatie op straat komt te liggen.